(CAI) - menyiapkan satu program pembelajaran terancang menggunakan komputer mikro untuk Unit Latihan, UTM - 452071 Tengku Kamarulaini Tengku Kamarulzaman
Dalam kajian ini, konsep pengajaran berbantukan komputer (CAI) telah digunakan untuk melaksanakan satu program pembelajaran terancang Unit Latihan UTM, bagi kursus Pengenalan Objektif Pengajaran. Disini strategi CAI yang digunakan adalah berbentuk latihtubi (drill and practice). Pada hakikatnya kajian ilmiah ini bertujuan untuk memperkenalkan suatu pendekatan baru dalam proses pengajaran-pembelajaran supaya ia dapat menjamin keberkesanan proses tersebut. Secara keseluruhannya kajian ini adalah satu cadangan yang praktikal serta efektif dalam mencapai satu tahap pencapaian yang lebih mudah, tinggi dan berkesan.