Program pembaikan semula Kampung Besul Baru, Bukit Besi, Trengganu - 205863 Zakiah Abdullah (1982)
Pembangunan kawasan-kawasan di luar bandar dalam usaha kerajaan di dalam Pembangunan Rancangan Malaysia hendaklah sejajar dengan proses pembangunan di bandar. Langkah-langkah ini dibuat adalah untuk mengujudkan satu perkembangan yang menyeluruh antara bandar dan luarbandar. Kampung Besul Baru adalah merupakan salah sebuah kampung yang terletak diluar bandar. Perletakannya dalah berhampiran dengan perumahan kos rendah yang mempunyai keadaan fizikal yang memuaskan. Ini telah menyebabkan ianya sesuai untuk dibangunkan. Kawasan kajian meliputi kawasan perumahan dan kawasan-kawasan kosong yang belum dibangunkan. Masalah utama yang dihadapi di kawasan kajian adalah dari segi fizikal. Hasil daripada kajian didapati bahawa diantara masalah-masalah utama yang dihadapi ialah tiadanya kemudahan pengangkutan yang memasuki ke kampung ini serta keadaan rumah-rumah yang tidak teratur dan tidak mempunyai asas yang sempurna. Memandangkan kepada masalah-masalah tersebut maka adalah wajar kawasan kajian dibangunkan. Pembangunan yang dicadangkan ialah melalui program pembaikan di kawasan perumahan. Diantara langkah-langkah yang dicadangkan di dalam usaha-usaha pembangunan tersebut ialah untuk melengkapkan kemudahan awam dan sosial yang diperlukan, menyediakan asas di kawasan perumahan, mengadakan kemudahan pengangkutan. Perlaksanaan rancangan pembaikan di kawasan kajian ini akan dapat mengujudkan keadaan fizikal yang lebih baik dan menjamin keselesaan kepada penduduk. Ianya juga dapat memberikan keseimbangan pembangunan diantara kawasan-kawasan di sekitar. Pihak Lembaga Kemajuan Trengganu Tengah adalah dicadangkan di dalam melaksanakan projek ini.