Merekabina viskometer penembusan - 314251 Mohamad Zaky Noh (Sekudai : UTM, 1994)
Projek ini dilaksanakan adalah bertujuan untuk menyediakan suatu alat pengukuran kelikatan kaca yang dikenali sebagai viskometer penembusan. Dengan adanya peralatan ini dimakmal, ia akan memudahkan para pelajar dan pensyarah untuk membuat kajian dan manganalisis kelikatan kaca. Viskometer ini berupaya membuat pengukuran kelikatan sehingga julat suhu yang tertentu. Untuk memudahkan penggunaan dan untuk ketepatan keputusan pengukuran, viskometer ini dilakukan penentukuran terhadap sampel piawai (Float Standard). Dengan ini, viskometer penembusan ini dapat digunakan untuk sebarang sampel kaca pada julatsuhu yang tertentu.