Simulasi Monte Carlo tentang serakan neutron menggunakan komputer mikro - Wan Mohd. Nasir Wan Kadir, 1971- 310176 (Sekudai : UTM, 1994)
Taburan serakan nuetron bertenaga 14 MeV adalah penting dalam teknologi reaktor termonukleur terkawal. Ujikaji mengenainya akan melibatkan kekangan masa, kos dan ciri-ciri keselamatan. Kajian projek ini tertumpu kepada kajian tentan taburan serakan kenyal neutron pada tenaga 14 MeV menggunakan komputer mikro. Satu perisian dibangunkan dengan menggunakan kaedah simulasi Monter Carlo bagi mengkaji taburan serakan neutron dalam sampel aluminium dan kuprum. Data keratan rentas pembeza bagi setiap sampel diambil dari ENDF BIV. kaitan antara bilangan neutron terserak pada setiap sudut serakan dan ketebalan sampel telah diperolehi. Keluaran aturcara juga memberikan jumlah neutron diserap dan terserak pada setiap ketebalan sampel yang diuji.