Penggunaan AUTUCAD dalam rekabentuk peta pelancongan : Johor, Melaka dan Negeri Sembilan - 236999 Mohd. Zukri Awang (Sekudai : UTM, 1994)
Penggunaan komputer dalam bidang pemetaan masakini adalah sejajar dengan perkembangan teknologi. Teknik pemetaan berkomputer ini dapat membantu mempercepatkan lagi proses rekabentuk dan penghasilan peta. Terdapat pelbagai jenis sistem dan perisian yang digunakan. Antara perisian yang kerap digunakan adalah perisian 'Computer Aided Design' (CAD) kerana kemampuannya dalam kerja-kerja rekabentuk dan penghasilan peta berdigit. Dalam kajian ini, perisianAutoCAD Release 12 digunakan untuk merekabentuk dan menghasilkan satu contoh peta pelancongan. Kajian ini adalah untuk melihatkan keberkesanan AutoCAD dalam kerja-kerja rekabentuk peta serta melihat hasil rekabentuk peta itusendiri 9mengikut ciri-ciri rekabentuk kartografi). Sebagai hasil kajian, satu contoh peta pelancongan yang meliputi tiga buah negeri di Semenanjung malaysia (Johor, Melaka dan Negeri Sembilan) telah dihasilkan. Analisa tentangkemampuan serta had yang ada bagi sistem yang digunakan dalam kerja-kerja merekabentuk peta pelancongan juga dibuat.