Perkembangan industri pelancongan di daerah Marang : kajian ke atas faktor-faktor tarikan chalet kepada pelancong - 318133 Zatilah Aziz (Sekudai : UTM, 1994)
Pelancongan merupakan salah satu sektor ekonomi yang semakin berkembang dan mendapat perhatian diMalaysia. Pada hari ini, Marang iaitu salah sebuah daerah di Trengganu tidak ketinggalan menerima arus perkembangan ini. Keindahan alam semulajadi dan masyarakatnya yang unik telah mendorong kehadiran pelancong di daerah ini dan pada hari ini ia telah wujud sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di Negeri Trengganu. Selain dari membangunkan kawasan pelancongan dan rekreasi, pembangunan aktiviti sokongan juga tidak boleh diabaikan untuk menjamin kejayaan usaha kerajaan sebagaimana yang telah dirancang. Salah satu aktiviti sokongan terpenting adalah penyediaan kemudahan penginapan dan chalet merupakan salah satu bentuk kemudahan penginapan yang semakin popular pada hari ini kepada pelancong selain dari hotel dan perkhidmatan kemudahan sokongan. Pertambahan ke atas permintaan chalet akibat dari peningkatan bilangan pelancong merupakan gambaran yang baik ke atas pelaburan. Walau bagaimanapun peningkatan bilangan penguasaha chalet merupakan satu cabaran kepada mereka dalam menghadapi persaingan di pasaran. Oleh itu sebelum menjalankan sesuatu pelaburan ke atas harta tanah chalet, seseorang itu perlulah mengetahui faktor-faktor tarikan chalet kepada pelancong atau dengan lain perkataan ciri-ciri chalet yang digemari oleh para pelancong. Pengenalpastian faktor-faktor ini amat penting bagi menjamin kejayaan dan memperolehi pulangan yang optima dari pelaburan yang dilakukan.