Kajian ke atas penentuan caj perkhidmatan di skim kondominium - 237350 Ching, Shyh Hwa (Sekudai : UTM, 1994)
Konsep kondominium merupakan satu jenis perumahan yang penting dan telah memberi kesan kepada corak kehidupan penduduk Malaysia sejak ia diperkenalkan pada tahun 1976. ia telah menjadi satu corak kehidupan khusus kepada keluarga berpendapatan sederhana dan atasan di negara ini. Pembangunan skim kondominium adalah amat pesat di semua bandar di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur. Pelbagai kelas kondominium mempunyai daya penarik dari segi kemewahan dan penyediaan banyak jenis kemudahan serta perkhidmatan. Para penghuni boleh menikmati kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan di depan ambang mereka dan terdapat banyak kawasan hijau serta kawasan lapang. Disebabkan reka bentuk bangunan, kemudahan dab perkhidmatan di kondominium semakin kompleks maka satu pengurusan serta penyenggaraan yang cekap dan canggih adalah diperlukan. Para penghuni dikehendaki membayar caj perkhidmatan bagi menanggung perbelanjaan pengurusan dan penyenggaraan harta bersama mereka. Walaupun begini, tidak ada sebarang kajian mengenai penentuan caj perkhidmatan dilakukan bagi