Kesan kepekatan ammonia yang berbeza keatas kultur sel haiwan - 412004 Rozahai @ Rohaiza Hassan (Kuala Lumpur : UTM, 1994)
Kultur sel haiwan telah berkembang dengan pesat sebagai suatu teknik atauproses yang ekonomi untuk penghasilan protein tulin dan proses rekombinanprotein untuk industri yang berkait dengan bidang perubatan. Ia sekarangadalah salah satu bahagian yang penting dalam bioteknologi. Penyelidikanini dibuat keatas kultur sel haiwam. Sel haiwan yang digunakan adalahwarisan sel hibridoma SP01 yang diterbitkan dari SP2/0 dari spesiestikus. Objektif utama penyelidikan ini adalah untuk melihat kesan kepekatanammonia yang berbeza didalam bioreaktor ke atas pertumbuhan sel haiwandan pembentukan produk. Empat fermenter telah dijalankan sepanjang penyelidikan ini. Fermenter pertama bertindak sebagai kawalan. Manakalatiga lagi disuntikkan dengan ammnonia pada kadar 0.145ml/min. 0.04 ml/mindan 0.303 ml/min. Dalam proses ini, sel hibridoma menghasilkan bahan buangan yang memberi kesan ke atas pertumbhan sel. Contoh bahan buanganyang dikaji kesannya ialah ammonia dan laktat. Dari penyelidikan ini didapati kepekatan ammonia dan laktat yang berbeza tidak memberi kesan yang besar keatas pertumbuhan sel secara separa kelompok berbanding dengansistem kelompok. Oleh itu, untuk pengeluaran produk secara komersial,kaedah ini sesuai digunakan.