Corak penggunaan tenaga dalam industri di Malaysia (kawasan industri di Johor) - 392991 Mohd. Naim Hamzah (1991)
Projek ini bertujuan untuk mendapatkan corak dan data-data berkaitan dengan penggunaan tenaga dalam industri dan juga kadar penggunaan tenaga serta sistem pengurusan tenaga di Malaysia. Kajian di buat meliputi kawasan-kawasan perindustrian serta bahan-bahan yang berkaitan seperti TEN, PRI dan juga pusat janakuasa bagi mendapatkan data-data serta maklumat yang berkaitan. Hasil daripada kajian ini juga dapat diperolehi perkembangan sektor industri di Malaysia bagi tahun 1990 dan 1991 serta anggaran untuk beberapa tahun akan datang. Perkembangan sektor industri ini adalah mengikut jenis-jenis sektor industri yang terdapat di Malaysia, sebagaimana yang dikelaskan oleh pihak FMM (rujuk 1). Selain daripada itu hasil daripada kajian ini juga akan menentukan jumlah penggunaan gas sebagai sumber bahanapi bagi tempoh beberapa tahun akan datang (1991-1995). Ini adalah memandangkan negara kita akan memperluaskan lagi penggunaan sumber tenega jenis ini. Kebaikan-kebaikan penggunaan gas juga dinyatakan bagi menggalak sektor industri mengguna gas sebagai sumber bahanapi.