Perancangan dan perlaksanaan bandar baru pinggir - 253047 Jamalullail Badaruddin
Dalam Rancangan Malaysia Ketiga, pembangunan bandar-bandar baru adalah merupakan sebahagian daripada usaha kerajaan dalam pembangunan bandar dinegara ini. Pendekatan ini adalah selaras dengan usaha-usaha kerajaan untuk menyelesaikan masalah-masalah pembangunan bagi mencapai polisi dan objektif pembangunan negara, Salah satu usaha kerajaan ialah dengan mengimplimentasi bandar baru pinggir (Suburban Newton:) yakni bandar-bandar baru yang diujudkan berhampiran dengan bandar utama, khususnya Kuala Lumpur. Dissertasi ini mengkaji aspek-aspek utama diperingkat perancangan dan perlaksanaan bandar baru pinggir. Kajian juga mengambil Bandar Baru Bangi sebagai kajian kes. Kajian dissertasi ini terbahagi kepada empat bab utama, satu bab untuk pendahuluan, kesimpulan dan cadangan diakhir kajian. Bab 2, menerangkan konsep pembangunan dan peranan yang dimainkan oleh bandar baru pinggir dalam kontek wilayah. Seterusnya kajian juga akan menyentuh masalah-masalah yang dihadapi semasa perancangan dan perlaksanaan nya. Bab 3, membincangankan keperluan awam dan perkhidmatan masyarakat yang diperlukan dan mengenal pasti perananperanan yang dimainkan olen pihak-pihak tertentu u-atuk melaksanakan segala kemudahan-kemudahan tersebut. Bab 4, adalah menyentuh tentang kos-kcs yang terlibat dalam projek pembangunan. Kos pembangunan bukan saja melibatkan kos bangunan tapi adalah meliputi semua kos-kos yang terlibat sebelum pembinaan bermula sehinggalah pembinaan tersebut siap. Misalnya kos pra-pembangunan, kos infrastrukfur dan sebagainya. Bab 5, Kajian adalah tertumpu kepada pembangunan Bandar Baru Bangi. Kajian ini adalah untuk melihat sejauh manakah kemajuan pembangunan fizikal yang telah disiapkan dan masalah-masalah yang dihadapi oleh pemaju utama untuk melaksanakan segala projek pembangunannya. Seterusnya kajian akan menganalisa samada pembangunan fizikal yang-meliputi semua gunatanah telah mencapai matlamatnya seperti yang telah dirancangkan. Bab 6, adalah merupakan kesimpulan daripada kajian dan memberikan cadangan-cadangan untuk mengatasi masalah-masalah yang dihadapi semasa perancangan dan perlaksanaan bandar baru pinggir ini.