Pembaikan semula (upgrading) sebagai satu cara untuk mengatasi masalah perumahan setinggan : satu kajian kes di Kampung Selamat, Sungai Besi - 257947 Yem, Soh Ching
Perumahan bagi penduduk miskin di bandar merupakan satu masalah yang genting di Kuala Lumpur. Rumah murah awam yang disediakan adalah tidak mencukupi untuk menampong permintaan dari gulungan ini, manakala perumahan yang disediakan oleh pihak swasta adalah di bawah kemampuan mereka. Akibatnya kawasan-kawasan setinggan telah membiak di merata Bandaraya ini. Tetapi keadaan kawasan setinggan di bandaraya ini adalah lebih memuaskan jika dibandingkan dengan kawasan setinggan di negara-negara dunia ketiga lain. Walaupun kemudahan tempat tinggal yang diujudkan oleh para setinggan adalah memuaskan, tetapi kemudahan infrastruktur yang ujud adalah serba kekurangan. Dalam kontek ini, maka adalah lebih berfaedah untuk mengambil langkah bagi memperbaiki keadaan kawasan setinggan yang memungkinkan usaha tersebut daripada menghapuskan kawasan-kawasan berkenaan. Oleh yang demikian dicadangkan supaya lebih ramai penduduk dibawa masuk ke kawasan setinggan yang masih mempunyai banyak ruang untuk tujuan tersebut. Disamping itu dicadangkan hakmilik tanah harus diberikan kepada penduduk serta kemudahan-kemudahan asas yang perlu disediakan di kawasan setinggan berkenaan. Insentif serta bantuan kewangan perlu juga diberi kepada program perumahan bantu diri ini. Pendekatan pembaikan ini adalah lebih 'ekonomical' berbanding dengan memindahkan setinggan yang terlibat ke tempat lain atau membian rumah pangsa dan lain-lain perumahan awam untuk menampung keperluan gulungan ini.