Rekabentuk terperinci dan fabrikasi pesawat kawalan jauh (Remotely piloted vehicle-RPV) - 260476 Hasbullah Jaini (Sekudai : UTM, 1994)
Penggunaan pesawat terbang di dalam kerja-kerja pemetaan, pengukuran danpengintipan begitu meluas dan amat diperlukan dewasa ini. Berdasaarkaninilah satu projek merekabentuk dan pembuatan sebuah pesawat terbang kawalanjauh yang dipanggil RPV (Remotely Piloted Verhicale) dilakukan.Proses rekebentuk ini termasuklah melakukan kajian keatas pesawat RPV yangsedia ada dan pemilihan bahan-bahan yang perlu digunakan dalam prosespembuatannya. Seterusnya rekabentuk secara terperinci pesawat ini denganmenyediakan lukisan pengeluaran dan kajian-kajian terhadap gaya laku pesawatdan keupayaannya dilakukan.Seterusnya pembuatan pesawat RPV yang direkabentuk dengan bahan-bahanyang terpilih telah dilakukan dengan jayanya.