Mencari kekuatan seramik dan merekabentuk peralatan untuk membuat spesimen - 261627 Kamaruddin Ajib (Sekudai : UTM, 1994)
Bahan seramik pada hari ini mula mendapat perhatian umum kerana beberapa keistemewaannya. Salah satu bahan seramik ialah Fire Bricks dan Fire Mortar yang belum diterokai keistemewaannya. Maka kajian ini adalah bertujuan untuk menilai prestasi bahan ini apabila dikenekan ujian tegangan. Bahan seramik Fire Bricks dan Fire Mortar dicampur pada tiga komposisi iaitu 25% - 75%, 50% -59% dan 75% -25% untuk melihat kesan komposisi kea tas kekuatan tegangannya. Bahan seramik ini juga dipanaskan pada tiga suhu isitu 600'C, 900'C dan 1200'C untuk menentukan suhu rawatan haba yang sesuai bagi menghasilkan bahan seramik yang kuat. Hasil daripada ujikaji yang dijalankan didapati kekuatan tegangan bagi bahan seramik adalah di antara 0.1 Mpa hingga 0.8 Mpa. Akhir sekali hasil ujikaji yang diperolehi dibandingkan dengan ujian mampatan dan beberapa bahan kejuruteraan yang lazim digunakan.