Analisis tegasan menggunakan kaedah unsur sempadan bagi rasuk kayu - Suhaimi Abu Bakar @ Md Ramli; Zainai Mohamed, supervisor; Fakulti Kejuruteraan Awam (1994)
Pengaruh tiga sifat fizikal kayu iaitu ortotropik, pengerasan terikan dan saiz ke atas penghasilan tegasan dalam rasuk kayu dikaji. Analisis unsur sempadan digunakan untuk menganggarkan tegasan tersebut. Ubahsuaian ke atas persamaan menakluk diperkenalkan dalam analisis. Beberapa ujian makmal ke atas rasuk kayu dijalankan bagi memperoleh bentuk sebenar taburan tegasan dan nilai kekuatan. Ujian makmal ke atas sampel kayu untuk mampatan selari dengan ira juga dijalankan. Keputusan ujikaji dibanding dengan teori. Keputusan analisis menunjukkan taburan tegasan dan kekuatan dipengaruhi oleh ketiga-tiga sifat fizikal tersebut.