Rekabentuk penerima untuk sistem perhubungan gentian optik - 267097 Hamad Muhamad Nor (Kuala Lumpur : UTM, 1994)
Rekabentuk penerima yang digunakan didalam sistem perhubungan gentian optik telah dibincangkan secara meluas oleh para perekabentuk. Prestasi penerima yang baik hanya diperolehi sekiranya perhatian yang lebih ditumpukan kepada hingar yang dialami oleh sistem penerima. Projek ini menerangkan bagaimana suatu litar penerima sistem perhubungan menggunakan gentian optik direkabentuk. Kadar bit yang boleh diterima oleh istem begantung kepada rekabentuk. penghantar,media penghantaran dan rekabentuk sistem penerima. Bahagian yang penting dalam sistem penerima ialah fotopengesan, pra-penguat dan penguat. Di antara jenis rekabentuk yang ditemui, rekabentuk galangantara hujung depan (transimpedance front end) telah digunakan dalam projek ini, bagi mendapatkan bidang ruang yang luas dengan hingar yang rendah. Komponen-komponen asas yang digunakan adalah seperti Pancaran Laser, Pengesan pra-penguat terkamir(MFOD2405), penguat litar terkamir video gandaan tinggi (LM733CN) dan lain-lain komponen elektrik. Dengan penggunaan peranti-peranti diatas projek ini mampu menerima kadar bit sehingga 40 Mbit/s. Kadar bit ini dapat ditingkatkan jika pengesan APD digunakan. Manakala alat-uji pula terdiri dari Penjana Denyut, Meter Kuasa Optik, Digital Multimedia dan Osiloskop.