Column loudspeaker design III - 306207 Mohamad Razi Zahari (Kuala Lumpur : UTM, 1994)
Pembesar suara kolum digunakan terutamanya dalam sistem bantuan bunyi (SoundReinforcement System) untuk suara atau muzik. Terdapat ramai pengusaha kilang yang membuatnya tetapi ia mahal, kualitinya yang tidak memuaskan atau tidak memenuhi keperluan dalam kegunaan tertentu. Projek ini adalah untuk merekabentuk 20 sudut serakan menegak, membina suatu model dan menguji sifat-sifatnya dengan menggunakan teknik "constant voltage input". Pembesar suara ini mempunyai enam "driver" dan tiga "100V line matching transformer". Semua komponen didapati dari pasaran tempatan dengan harga yang berpatutan.