Pengurusan tetulang bar di dalam organisasi kontraktor - 262001 Zulkifli Othman (Sekudai : UTM, 1994)
Industri binaan di Malaysia pada dekad ini telah mencapai satu tahap yang membanggakan. dengan meningkatkan industri pembinaan, secara tidak langsungpenggunaan bahan binaan yang tinggi di dalam projek pembinaan, maka pihak kontraktor yang secara terus mengendalikan perlu eneliti kaedah pengurusan bahan binaan yang dilaksanakan. Kaedah pengurusan bahan binaan yang penting. Di dalam pengurusan tetulang bar, ia terbahagi kepada beberapa peringkat pengurusan iaitu pengurusan peringkat ibupejabat dan pengurusan peringkattapak bina. Di dalam pengurusan peringkat ibupejabat diantara tugas-tugas yang perlu dilaksanakan ialah pembentukan struktur organisasi, perancangan,pembelian dan pembayaran tetulang bar. Manakala pengurusan peringkat tapakbina, tugas-tugas yang perlu dilaksanakan ialah penerimaan, penyimpanan,pemotongan dan pembengkokkan, pengagihan, keselamatan, pengawalan bahansisa dan pengawalan kualiti tetulang bar.Didalam kajian ini, penulis telah menggunakan tiga kontraktor sebagaibahan kajian iaitu untuk melihat amalan pengurusan yang dilaksanakan olehmereka. ini adalah untuk dibandingkan dengan kaedah yang dicadangkan oleh teori pengurusan tetulang bar. Secara keseluruhannya, hasil daripadakajian mendapati pengurusan tetulang bar yang dilaksanakan oleh pihakkontraktor berkenaan adalah sesuai dan beberapa perubahan perlu dilakukan.Perubahan berkenaan bertujuan untuk meningkat tahap pengurusan tetulang bar yang sediaada bagi menghasilkan sustu pengurusan tetulang bar yang sempurna dan bersistematik bagi menjamin keuntungan di pihak kontraktor.