Kriteria penentuan perletakan stesyen minyak - 271302 Nazaruddin Bijan (Sekudai : UTM, 1994)
Pada masa ini, pembangunan stesyen minyak merupakan salah satu bidang perniagaan yang semakin mengalami satu pertumbuhan yang sangat pesatselaras dengan pertumbuhan ekonomi negara. Walaupun pada dasarnya fungsi stesyen minyak adalah memberikan perkhidmatan penjualan minyak secara runcit,tetapi kini peranannya telah berkembang. Banyak di dapati stesyen-stesyenminyak yang menawarkan perkhidmatan lain seperti membaiki, mencuci dan menjual alat-alat ganti kenderaan. Malahan banyak didapati stesyen minyak yang mengadakan perkhidmatan penjualan barangan keperluan penduduk. Hingga sekarangboleh dikatakan pembangunan stesyen minyak adalah salah sebyuah pembangunanyang "mesti wujud" selagi kenderaan masih memerlukan minyak sebagai sumber tenaga. Pertumbuhan stesyen minyak adalah mengikut arus pertumbuhan penduduk,kenaikan taraf hidup dan yang terpenting ialah pertambahan penggunaankenderaan. permintaan untuk menjalankan perniagaan stesyen minyak telahmeningkat kerana pulangan yang didapati amat menggalakkan dan pembangunan ini dijangka akan terus meningkat dimasa hadapan.Walaubagaimanapun, tanpa pengawalan yang baik dan bersistematik akanmenyebabkan atau menimbulkan banyak masalah terutamanya kepada kawasan persekitaran sesebuah stesyen minyak tersebut. Oleh itu satu kajian yanglebih terperinci dalam menentukan perletakan sesebuah stesyen minyak perludijalankan bagi membantu pihak berkuasa tampatan atau pihak-pihak yang terlibat dalam mengawal pembangunan ini.