Perkembangan gunatanah di pusat bandar Petaling Jaya - 271385 Reazizul Abd. Majid (Sekudai : UTM, 1994)
Gunatanah dalam ertikata perancangan fizikal adalah bentuk atau carasesebuah kawasan/tanah itu dipergunakan. Secara ringkasnya gunatanah bandar adalah kegunaan tanah atau aktiviti-aktiviti yang dijalankan di atas tanah dan ianya dikelaskan mengikut kategori-kategori yang tertentu sepertiperniagaan, perumahan, perindustrian, rekreasi dan sebagainya.Perkembangan gunatanah pusat bandar khasnya dan bandar amnya merupakan sebahagian daripada proses pertumbuhan bandar yang dikenali sebagai perbandaranataupun urbanisasi. Ianya selalu dikaitkan dengan pertambahan penduduk, corak dan struktur fizikal sesebuah bandar itu.Di negara ini, bandar-bandar awal tumbuh disebabkan ekonomi dan perletakanyadi tepi dan kuala sungai atau pelabuhan. Dizaman yang serba maju ini, faktor-faktor sedemikian tidak boleh dijadikan ukuran untuk memajukan atau meningkatkan taraf sesebuah bandar. Oleh yang demikian, kajian ini adalah untuk mengenalpasti faktor-faktor yang boleh meningkatkan ekonomi sesebuah bandar.Sebagai satu contoh yang jelas dan nyata, bandar Petaling Jaya telah dipilih sebagai kawasan kajian. Ini memandangkan kepada keistemewaanya sebagai sebuah bandar satelit atau lebih dikenali sebagai "The first New Town In Malaysia" yang wujud akibat daripada pertumbuan bandar Kuala Lumpur yang pesat.