Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /
Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dih...
Main Author: | |
---|---|
Format: | |
Published: |
Kuala Lumpur : UTM,
1994
|
Subjects: |
_version_ | 1826405604528226304 |
---|---|
author | 387093 Teng, Chee Kin |
author_facet | 387093 Teng, Chee Kin |
author_sort | 387093 Teng, Chee Kin |
collection | OCEAN |
description | Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dihidrolisiskan oleh AMG (amiloglukosidase Novo).Tujuan utama ujikaji ini dijalankan adalah untuk mengkaji kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji keatas penghidrolisisan kanji dengan menggunakan enzim-enzim.Daripada keputusan ujikaji-ujikaji, didapati bahawa produk bernilai DE setinggi 94 diperolehi daripada 29% kepekatan larutan kanji (peratus pepejal kering) pada suhu 105'C.Ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat pertama dijalankan pada 29% kepekatan larutan kanji pada suhu yang berlainan, iaitu 95'C. 100'C dan 105'C. Selain daripada itu, ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat kedua dilakukan pada kepekatan larutan kanji yang berlainan (29%, 34%,24% dan 39%) pada suhu 100'C. |
first_indexed | 2024-03-05T00:49:36Z |
format | |
id | KOHA-OAI-TEST:246730 |
institution | Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN |
last_indexed | 2024-03-05T00:49:36Z |
publishDate | 1994 |
publisher | Kuala Lumpur : UTM, |
record_format | dspace |
spelling | KOHA-OAI-TEST:2467302020-12-19T17:07:40ZPengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / 387093 Teng, Chee Kin Kuala Lumpur : UTM,1994Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dihidrolisiskan oleh AMG (amiloglukosidase Novo).Tujuan utama ujikaji ini dijalankan adalah untuk mengkaji kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji keatas penghidrolisisan kanji dengan menggunakan enzim-enzim.Daripada keputusan ujikaji-ujikaji, didapati bahawa produk bernilai DE setinggi 94 diperolehi daripada 29% kepekatan larutan kanji (peratus pepejal kering) pada suhu 105'C.Ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat pertama dijalankan pada 29% kepekatan larutan kanji pada suhu yang berlainan, iaitu 95'C. 100'C dan 105'C. Selain daripada itu, ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat kedua dilakukan pada kepekatan larutan kanji yang berlainan (29%, 34%,24% dan 39%) pada suhu 100'C.Kertas projek (Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia) - Universiti Teknologi Malaysia, 1994Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dihidrolisiskan oleh AMG (amiloglukosidase Novo).Tujuan utama ujikaji ini dijalankan adalah untuk mengkaji kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji keatas penghidrolisisan kanji dengan menggunakan enzim-enzim.Daripada keputusan ujikaji-ujikaji, didapati bahawa produk bernilai DE setinggi 94 diperolehi daripada 29% kepekatan larutan kanji (peratus pepejal kering) pada suhu 105'C.Ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat pertama dijalankan pada 29% kepekatan larutan kanji pada suhu yang berlainan, iaitu 95'C. 100'C dan 105'C. Selain daripada itu, ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat kedua dilakukan pada kepekatan larutan kanji yang berlainan (29%, 34%,24% dan 39%) pada suhu 100'C.50PRZSLStarchHydrolysisEnzymes |
spellingShingle | Starch Hydrolysis Enzymes 387093 Teng, Chee Kin Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / |
title | Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / |
title_full | Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / |
title_fullStr | Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / |
title_full_unstemmed | Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / |
title_short | Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / |
title_sort | pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim enzim |
topic | Starch Hydrolysis Enzymes |
work_keys_str_mv | AT 387093tengcheekin pengajiankesanperubahansuhudankepekatanlarutankanjisaguterhadappenghasilansirapglukosadenganpenggunaanenzimenzim |