Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /

Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dih...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: 387093 Teng, Chee Kin
Format:
Published: Kuala Lumpur : UTM, 1994
Subjects:
_version_ 1826405604528226304
author 387093 Teng, Chee Kin
author_facet 387093 Teng, Chee Kin
author_sort 387093 Teng, Chee Kin
collection OCEAN
description Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dihidrolisiskan oleh AMG (amiloglukosidase Novo).Tujuan utama ujikaji ini dijalankan adalah untuk mengkaji kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji keatas penghidrolisisan kanji dengan menggunakan enzim-enzim.Daripada keputusan ujikaji-ujikaji, didapati bahawa produk bernilai DE setinggi 94 diperolehi daripada 29% kepekatan larutan kanji (peratus pepejal kering) pada suhu 105'C.Ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat pertama dijalankan pada 29% kepekatan larutan kanji pada suhu yang berlainan, iaitu 95'C. 100'C dan 105'C. Selain daripada itu, ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat kedua dilakukan pada kepekatan larutan kanji yang berlainan (29%, 34%,24% dan 39%) pada suhu 100'C.
first_indexed 2024-03-05T00:49:36Z
format
id KOHA-OAI-TEST:246730
institution Universiti Teknologi Malaysia - OCEAN
last_indexed 2024-03-05T00:49:36Z
publishDate 1994
publisher Kuala Lumpur : UTM,
record_format dspace
spelling KOHA-OAI-TEST:2467302020-12-19T17:07:40ZPengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim / 387093 Teng, Chee Kin Kuala Lumpur : UTM,1994Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dihidrolisiskan oleh AMG (amiloglukosidase Novo).Tujuan utama ujikaji ini dijalankan adalah untuk mengkaji kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji keatas penghidrolisisan kanji dengan menggunakan enzim-enzim.Daripada keputusan ujikaji-ujikaji, didapati bahawa produk bernilai DE setinggi 94 diperolehi daripada 29% kepekatan larutan kanji (peratus pepejal kering) pada suhu 105'C.Ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat pertama dijalankan pada 29% kepekatan larutan kanji pada suhu yang berlainan, iaitu 95'C. 100'C dan 105'C. Selain daripada itu, ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat kedua dilakukan pada kepekatan larutan kanji yang berlainan (29%, 34%,24% dan 39%) pada suhu 100'C.Kertas projek (Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia) - Universiti Teknologi Malaysia, 1994Produk penghidrolisisan kanji (SHP) bernilai dekstrosa kesamaan (DE) rendah dan tinggi dapat diperolehi daripada kanji sagu dengan penghidrolisan menggunakan enzim-enzim pada kepekatan dan suhu yang optimal. Kanji dalam keadaan larutan dicecairkan oleh enzim Termamyl LS ( amilase) dan seterusnya dihidrolisiskan oleh AMG (amiloglukosidase Novo).Tujuan utama ujikaji ini dijalankan adalah untuk mengkaji kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji keatas penghidrolisisan kanji dengan menggunakan enzim-enzim.Daripada keputusan ujikaji-ujikaji, didapati bahawa produk bernilai DE setinggi 94 diperolehi daripada 29% kepekatan larutan kanji (peratus pepejal kering) pada suhu 105'C.Ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat pertama dijalankan pada 29% kepekatan larutan kanji pada suhu yang berlainan, iaitu 95'C. 100'C dan 105'C. Selain daripada itu, ujikaji-ujikaji penghidrolisisan peringkat kedua dilakukan pada kepekatan larutan kanji yang berlainan (29%, 34%,24% dan 39%) pada suhu 100'C.50PRZSLStarchHydrolysisEnzymes
spellingShingle Starch
Hydrolysis
Enzymes
387093 Teng, Chee Kin
Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /
title Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /
title_full Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /
title_fullStr Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /
title_full_unstemmed Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /
title_short Pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim-enzim /
title_sort pengajian kesan perubahan suhu dan kepekatan larutan kanji sagu terhadap penghasilan sirap glukosa dengan penggunaan enzim enzim
topic Starch
Hydrolysis
Enzymes
work_keys_str_mv AT 387093tengcheekin pengajiankesanperubahansuhudankepekatanlarutankanjisaguterhadappenghasilansirapglukosadenganpenggunaanenzimenzim