16-bit microprocessor simulator - 299386 Ahmad Nazmi Abdullah; Nor Hayati Md Amin (Kuala Lumpur : UTM, 1994)
Sejak tahun-tahun kebelakangan ini, perkembangan di dalam bidang elektroniklebih tertumpu kepada alat-alat yang kecil tetapi mempunyai kemampuan yang tinggi. Dengan adanya mikropemproses, kesemua ini boleh diimplemenkan dan menjadi kenyataan. hanya beberapa golongan profesional termasuk pakar komputer dan jurutera komputer sahaja yang berpengetahuan asas tentang komponenseni ini dan mengetahui bagaimana ianya disambungkan untuk membentuk komponen yang berfungsi. Pensimulasikan boleh memberikan pendekatan ini serta bolehmenjadi penghubung pengguna dan kelakuan dinamik yang berlaku di dalammikropemproses. Simulasi bermakna meniru keadaan sebenar sistem berdasarkanmasa dan keadaan yang ditetapkan untuk memwakili sesuatu model yang berubahmengikut masa.