Tata atur Maktab Perguruan Kuantan, Semambu - 175687 Noridah Aman
Maktab Perguruan Kuantan mengalami masalah kekurangan ruang untuk perkembangan. Hasil penganalisaan menunjukkan bahawa (i) Keluasannya berkurangan dari standard yang dikenakan oleh Kementerian Pelajaran untuk satu-satu maktab perguruan; (ii) Mengalami kekurangan kelengkapan dan kemudahan untuk berfungsi sepenuhnya sebagai sebuah maktab perguruan; (iii) Mengalami masalah kekurangan ruang untuk perkembangan. Pihak perancang Negeri Pahang telah mencadangkan sebuah tapak untuk pembangunan maktab ini sebagai tapak tetapnya. Tapak yang telah dicadangkan ialah dikawasan Semambu iaitu kira-kira 4.5 batu dari bandar Kuantan. Satu kajian perbandingan dilakukan keatas Maktab Perguruan Sultan Idris, Tanjong Malim bagi tujuan mengetahui elemen-elemen yang akan dimasukkan disamping melihat kepada 'standard' yang telah bertujuan mengetahui konsep perancangan yang akan digunakan didalam perancangan Maktab Perguruan Kuantan di Semambu. Konsep perancangan elemen-elemen maktab perguruan dibuat supaya maktab perguruan ini dapat menjalankan perkhidmatan dengan lebih berkesan (efficient). Pelan struktur dibuat supaya perletakan diantara kawasan-kawasan di Maktab Perguruan ini bersesuaian dengan kawasan sekitar bagi mengujudkan pembahagian kawasan (zoning) yang harmoni dan berkait rapat. Pelan tata-atur dibuat untuk menunjukkan kedudukan tiap-tiap elemen di Maktab Perguruan ini.