Kesan kegunaan bahan benam dalam tanah - 333105 Gan, Hock Hian (Sekudai : UTM, 1994)
Diketahui tanah yang digunakan dalam pembinaan adalah lemah dalam menghalang riceh, tegangan dan lenturan. Selain itu fenomena hidroulik yang berlaku dalam tanah memainkan peranan yang penting dalam kelakuan tanah tersebut. Melalui kefahaman tentang sifat-sifat fizikal, mekanikal, hidrolik dan kelasakannya yang empunyai fungsi-fungsi berlainan kepada tanah, maka kesan penggunaan bahan benam terhadap tanah dibincangkan mengikut funsgi-fungsi dan sifat-sifatnya. Kesannya dibincang berdasarkan : i) sebagai penambahan kekuatan tanah atau keupayaan galas tanah; ii) sebagai bahan penapis dalam tanah; iii) sebagai media penyaliran kepada tanah; iv) sebagai bahan pemisah serta, v) sebagai penghalang hakisan tanah. Pengelokan keatas prestasi tanah, dalam hal kejuruteraan, boleh dibuat dengan menggunakan bahan benam. Bahan benam membawa maksud, segala bahan yang titanam didalam tanah tersebut. ianya diperbuat dariapda gentian-gentian sintetik yang nipis, poros dan juga telapair. Tujuan projek ini adalah untuk membincangkan kesan penggunaan bahan benam dalam tanah dalam menyelesaikan masalah-masalah kejuruteraan awam, seperti menambahkan faktor keselematan tanah; menambahkan keupayaan galas tanah, sebagai bahan pemisah dan penghalang hakisan serta sistem penyaliran dalam tanah. Selain tinjauan diatas, beberapa rekabentuk yang berdasarkan fugsi-fungsi istemewanya dibincangkan seperti fungsi penapisan dan penghalangan hakisan; penyaliran; pemisahan serta penambahan kekuatan tanah.