Mengurangkan risiko kegagalan dalam syarikat pembinaan - 333577 Chai, Yoke Fong (Sekudai : UTM, 1994)
Organisasi pembinaan merupakan organisasi yang sering mengalami kegagalan jika dibandingkan dengan Industri lain. Industri ini, tidak terkecuali dari mengahadapi risiko kegagalan, dan peratusnya agak tinggi jika dibuat perbandingan dengan sektor lain. Ini disebabkan oleh masalah memenangi sesuatu projek, masalah pengurusan dan pembinaan, dan masalah kekurangan sumber yang sering wujud disepanjang pembinaan sesuatu projek. untuk mengurangkan risiko kegagalan organisasi dalam sektor pembinaan, langkah-langkah atau kaedah-kaedah yang berkesan perlu dilaksanakan dalam organisasi pembinaan apabila masalah-masalah yang ktirikal dapat ditentukan. Satu soalselidik telah dilakukan keatas organisasi-organisasi kontraktor yang pernah telibat dalam projek pembinaan perumahan untuk mengenalpasti masalah-masalah utama yang dihadapi oleh rorganisasi industri ini yang menyebabkan kegagalan berlaku. Penganalisaan keputusan soalselidik juga dijalankan untuk mengenalpasti dengan lebih terperinci akan keadaan masa kini. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa kemahiran perancangan, pengurusan bahan dan sumber, dan produktiviti pekerja boleh dipetpertingkatkan untuk mengurangkan kegagalan sesuatu projek. Dengan itu, hasil daripada kajian literatur seperti teknik dan kaedah pengurusan ditapak bina, dan pengurusan sumber. Kesemua cadangan yang dibuat adalah bertujuan untukmengurangkan projek terbengkalai yang akan mendatangkan kerugian yang besar.