Kajian semula pelan induk sistem perparitan di kawasan Johor Bahru (kajian kes - Sungai Pandan) - 171607 Kasim Yunus (Sekudai : UTM, 1994)
Sungai pandan yang terletak di dalam kawasan Majlis Perbandaran Johor Bahru dikenalpasti sebagai salah sastu sungai punca terjadinya banjir kilat di Joahor Bahru akibat daripada proses perbandaran yang hebat di hulu sungai tersebut. perubahan corak gunatanah yang tidak dijangkakan ini telah memberi kesan kepada kadar airlarian permukaannya. Oleh itu, pelan induk sistem perparitan Johor Bahru yang dikeluarkan pada tahun 1982 oleh Bumi-Watson (Malaysia)Sdn. Bhd. perlu dikajisemula. Kajian ini bertujuan untuk memastikan bahawa rekabentuk saluran yang dicadangkan dalam pelan induk tersebut masih sesuai digunakan atau sebaliknya. Untuk itu, satu kajian kes di bahagian hilir Sungai Pandan dipilih berdasarkan pembangunan pesat di hulunya. Jika kajian ini menunjukkan keupayaan saliran yang sediaada sudah tidak sesuai lagi, maka sistem perparitan ini perlulah diubahsuai bagi menyediakan satu sistem baru yang lebih cekap dan berkesan di masa hadapan.