Perancangan lanskap kawasan perumahan Taman Sri Keramat AU2C - 180542 Simatupang, Aurelia Marsaulina (Kuala LUmpur : UTM, 1981)
Alam semulajadi adalah sesuatu yang penting bagi kehidupan manusia. Oleh sebab proses pembangunan dan urbanisasi yang sangat pesat serta tingkat keperluan perumahan yang tinggi aspek ini sering dilupakan Kesan keburukannya kepada tiap individu yang hidup di bandar sering tidak dipertimbangkan. Keadaan ini lebih terasa lagi disekitar kawasan perumahan, tempat dimana keadaan semulajadi seharusnya berada dekat dengan kehidupan manusia. Hal ini juga dialami oleh penduduk di Kawasan Perumahan Taman Sri Keramat yang terletak 7 batu dari pusat bandar Kuala Lumpur. Kawasan ini seperti juga kawasan perumahan lainnya memerlukan perancangan lanskap yang sesuai. Oleh sebab itu kajian dimulai dengan kesan fizikal dan sosio-ekonomi kepada penduduk akibat daripada tidak adanya tumbuh-tumbuhan maupun pokok-poko disekitarnya. Seterusnya cadangan dibuat sesuai dengan keadaan sedia ada dan untuk memberi satu contoh satu perancangan landskap perumahan sederhana tapi boleh memberi kesan yang baik bagi penduduk disekitarnya.