Pengurusan barangan dagangan ke arah perniagaan gedung peruncitan yang berjaya : satu kajian kes di Parkson Grand kawasan Selatan Semenanjung Malaysia - 361704 Woon, Yeow Kan (Sekudai : Universiti Teknologi Malaysia, 1994)
Sektor peruncitan masa kini memerlukan para peruncit gedung meningkatkan keberkesanan operasi mereka dengan menawarkan barangan pada harga dan masa yang tepat serta dalam keadaan pembelian yang selesa. Dengan ini, perancangan Sistem Pengurusan Barangan Dagangan (SPBD) yang efektif adalah sangat diperlukan khususnya bagi gedung peruncitan yang memiliki rangkaian perniagaan yang luas seperti Parkson Corporation. Dengan mengambil Parkson Grand Holiday Plaza sebagai model, kajian ini menjelaskan bagaimana SPBD yang berkesan menyumbang kepada operasi perniagaan yang berjaya di sesebuah gedung peruncitan. Ia dimulakan dengan meninjau struktur organisasi Parkson dan pembahagian kuasa antara pusat dan gedung cawangan dalam SPBD. Kajian SPBD di Parkson bertumpu pada sistem pengurusan pembelian dan sistem pengendalian barangan dagangan. Dengan kajian SPBD ini, analisis dibuat terhadap pendekatan pembelian Parkson, prosedur yang diamalkannya dan keterangan kerja bagi mereka yang terlibat dalam SPBD. Isu yang ditekankan ialah samada amalan SPBD Parkson telah dapat memelihara keberkesanan operasinya. Akhirnya, cadangan diberikan untuk memperbaiki aspek-aspek yang akan mempengaruhi keberkesanan operasi sesebuah gedung peruncitan.