Ke arah meningkatkan kualiti pengurusan perkhidmatan kaunter Pos Malaysia : kes kajian : Pejabat Pos Taman Universiti dan Pejabat Pos Besar Johor Bahru - 222265 Mohd. Zaid Abu Samah (Skudai : Universiti Teknologi Malaysia, 2004)
Tesis (Sarjana Sains Pengurusan Fasiliti) - Universiti Teknologi Malaysia, 2004