Lompatan hidraulik dalam saluran berbentuk segitiga - 434928 Nik Abd. Aziz Nik Musa (Sekudai : UTM, 1995)
Lompatan hidraulik ialah kejadian di mana aliran deras berubah ke aliran tenagn secara mengejut dalam sustu saluran terbuka. Ciri-ciri lompatan hidraulik bergantung kepada bentuk saluran, kecerunan dasar saluran dan kadarlir aliran. Satu kajian makmal dilakukan ke atas sebuah model saluran berbentuk segitiga dengan sudut bukaan 60'. Kajian ini adalah bertujuan untuk mendapatkanhunungan di antara parameter-parameter lompatan hidraulik dalam saluran berbentuk segitiga seperti Nombor Froude aliran mendatang, tinggi lompatan, panjang lompatan dan jenis lompatan. Kajian ini juga dilakukan untuk mencari pekali kekasaran saluran, Manning n yang digunakan dalam kajian ini. Berdasarkan data-data yang diperolehi, analisis ke atas ciri-ciri lompatan telah diplotkan misalnya hubungan ukurdalam jodoh, y2/y1 dengan Fr1. Hasil dari kajian ini mendapati Fr1 untuk kajian ini ialah diantara 1.0 hingga 4.0. Ini bermakna jenis lompatan yang berlaku adalah lompatan lemah dan pekali kekasaran seluran untuk saluran yang digunakan ialah 0.010.