Kajian penyiasatan keatas papak wafel pada tiang dalaman - 434998 Roslan Abdullah (Sekudai : UTM, 1995)
Papak rata ditakrifkan sebagai lantai konkrit yang teletak secara terus keatas kepala tiang yang besar tanpa sokongan rasuk. Kebanyakan papak rata jufa direkabentuk sebagi pembinaan papak wafel dimana kedudukan rongga adalah disekeliling penyokong. Salah satu masalah utama dalam rekabentuk papak wafel ialah menjamin kapasiti riceh tebukan mencukupi untuk menghalang kegagalan yang akan berlaku. Kebanyakan kod mensyorkan semakan terhadap riceh tebukan dilakukan adalah berdasarkan kerja-kerja makmal yang dirujuk kepada papak rata. Oleh itu lanjutan kajian perlu dilakukan bagi menyiasat kelakonan papak wafel. Ujian makmal keatas papak wafel yang berskala penuh dengan perubahan tetulang utama telah dilakukan. Tujuankajian ini ialah untuk menyiasat kelakonan riceh tebukan terhadap papak wafel pada tiang dalaman. Keputusan terhadap tegasan ricehan akan dibandingkan eterhadap kedua-dua kod praktik BS 8110 dan ACI-318-89.