Rekabentuk dinding ricih - 436284 Gan, Hock Soon (Sekudai : UTM, 1995)
Memandangkan permintaan rumah kediaman,ruanguntuk pejabat, hotel-hotel yang semakin tinggi di kawasan bandar atas kehafiran tanah yang terhada dan pembangunan yang pesat. maka bangunan yang bertingkat telah dibina untuk emenuhi kehendak tersbut. Struktur dinding ricih merupakan salah satu sistem struktur bangunan tinggi.Struktur didning ricih merupakan struktur di mana rintangan terhadap beban ufuk disumbangkan keseluruhannya oleh dinding ricih. Dinding ricih biasaynya selanjar menurun sehinga ke asas di mana ia terikat tegar untuk membentuk julur pugak. Kelakuan struktur-struktur dinding ricih diperngaruhi oleh bentuk dinding dna kedudukan mereka pada satah. jenis dinding ricih adalah seperti dinding satah, dinding bebibir dan dinding teras. Objektif-objektif projek tahun ini adalah untuk mengkaji jenis, fungsi dan kelakuan dinding serta kriteria-kriteris dan prosedur-prosedur rekabentuk dinding ricih yang merujuk kepada BS 8110 untuk rekaentuk onkrit bertetulang dan LAPORAN CIRIA 102 yang bertajuk 'Rekabentuk Bangunan-bangunan Dinding Ricih.' Satu hotel yang akan dibina di Pulau Langkawai telah dipilih untuk kajian kes. Struktur dinding ricih jenis telah digunakan sebagai sistem struktur hotel stersebut. Analisis struktur telah dilakukan dengan bantuan perisian komputer yang bernama GTSTRUDL.