Kos pembangunan bagi rumah kos rendah - 443810 Norlizah Baudin (Sekudai : UTM, 1995)
Umumnya pembangunan perumahan diletakkan dibawah sektor sosial dalam Rancangan Lima Tahun Malaysia. Namun begitu, prestasi pembinaan rumah kos rendah ini adalah jauh dari sasaran yang ditetapkan. Antara sebab utama ialah keuntungan yang minima dan kesukaran untuk membina rumah yang bermutu dengan kos yang rendah. Kadar harga RM 25,000.00 seunit yang telah ditetapkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sejak 15 tahun lalu menimbulkan rungutan pemaju. Johor adalah antara negari yang masih menawarkan harga rumah kos rendah pada kadar RM22,000.00 seunit. Oleh itu, penekanan terhadap item-item kos pembangunan akan diambilkira bagi mempastikan harga jualan yang ditawarkan dapat menampung kos pembangunan yang terlibat. Kos pembangunan adalah kos yang terlibat dari proses pemilikan tanah sehinggalah ianya diserahkankepada pembeli dimamana kos pembinaan adalah sebahagian daripada keseluruhan ksokos pembangunan. pendekatan terhadap istilah pemaju juga dilakukan untuk mengetahui matlamat utama pemaju menjalankan sesuatu proses pembangunan sama ada semata-mata untuk mendapatkan keuntungan atau sebaliknya. Keupayaan golongan sasaran untuk memiliki rumah kos rendah ini juga diambilkira berdasarkan kepada harga jualan yang ditawarkan. Huraian terperinci dilakukan terhadap item-item kos pembangunan seperti kos pra pembangunan, kos pembinaan, kos infrastruktur dan sebagainya. Setiap item diperihalkan bagaimana ianya mempengaruhi kos pembangunan keseluruhan. pengenalpastian terhadap faktor-faktor yang mempengaruhi keuntungan atau kerugian pemaju dan kos pembangunan juga diperhatikan didalam menentukan harga rumah yang sewajarnya. seterusnya merupakan proses analisis keseluruhan data yang diperolehi iaitu kos pembangunan dari para pemaju. ianya penting untuk mengenalpasti jumlah sebenar kos pembangunan, nilai peratusan dan purata bagi setiap unit rumah. Berdasarkan analisis ini, pencapaian terhadap objektif kajian diperolehi dari rumusan yang dibuat iaitu dengan mengetahui jumlah sebenar kos pembangunan, keuntungan pemaju serta item-itam yang mempengarauhi kos pembangunan. Hasil kajian ini mendapati bahawa jumlah kos pembangunan yang terlibat adalah melebehi dari harga jualan yang ditawarkan. manakala item kos infrastruktur, pra pembangunan dan pembinaan bangunan dikenalpasti sebagai item yang perlu diberi perhatian dari segi pengurangan dan kawalan kos.