Pembentukan skuad pencegah kebakaran di bangunan tinggi pejabat : satu tinjauan - 445401 Mohd. Azmi Abd. Aziz (Sekudai : UTM, 1995)
Kebakaran adaslah malapetaka kepada semua manusaia, ia boleh mengakibatkan manusia itu kehilangan harta benda dan nyawa yang disayangai. Langkah pencegahan adalah cara terbaik daripada meraawt sesuatu penyakit yang telah terjadi. Begitu juga kebakaran, langkah pencegahan dan mengambil tindakan awal untuk mengelakkan api yang baru bermula daripada merebak dapat menyelamatkan banyak nyawa dan hartabenda. Saranan kerajaan supaya dibentuk pasukan pencegahan kebakaran sebagai satu strategi untuk menangani masalah punca kebakaran mendapat sambutan yang menggalakkan. Namun demikian masih ada juga pengurusan bangunan yang tidak menghiraukan saranan tersebut. Kegagalan masyarakat menyedari hakikat keperluan dan kepentingan hasil penubuhan skuad menjadi tinjauan kajian disertasi ini bagi mengenalpasti masalah yang dihadapi seterusnya mengenalpasti bidangtugas skuad tersebut. Kajian yang dijalankan adalah kepada bangunan tinggi pejabat di sekitar Johor Bahru dan Kuala Lumpur juga menyentuh aspek pengurusan bangunan dan pengurusan skuad yagn diamalkan disamping meninjau sejauhmana perlaksanaan penguatkuasaan akta Jabatan Perkhidmatan Bomba 1988 terhadap skuad. Seterusnya cadangan untuk mengatasi masalah dan meningkatkan tugas-tugas skuad agar lebih berkesan akan disyorkan berpandu kepada analisa yang telah didapati.