Masalah kekurangan penawaran perumahan kos rendah di Pulau Pinang - 177776 Muhamad Adzrill Abu Bakar (Sekudai : UTM, 1995)
Setiap negeri di Malaysia menghadapi berbagai masalah dari segi penyediaan perumahan kos rendah yang mencukupi bagi menampung keperluan penduduknya. Di Pulau Pinang, masalah penawaran perumahan kos rendah adalah merupakan masalah yang hangat diperbualkan pada masa kini. Di dapati sebanyak 40.000 senarai pemohon-pemohon yang berdaftar di pejabat perumahan Negeri Pulau Pinang yang masih menunggu giliran bagi memiliki rumah kos rendah di Pulau Pinang. Pada masa kini, tanggungjawab untuk menyediakan rumah kos rendah bukan sahaja ditujukan kepada sektor awam malah sektor swasta juga turut memainkan peranan utama dalam menyediakan bekalan rumah yang mencukupi bagi menampung permintaan penduduk. Di Pulau Pinang, didapati peranan menyediakan rumah kos rendah adalah tertumpu kepad pihak agensi kerajaan seperti Kerajaan Negeri, majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), Perbandanan pembangunan Pulau Pinang (PDC) dan Pembangunan Pembangunan Bandar (UDA). Bagi pihak swasta, sambutan terhadap penyediaan rumah kos rendah tidak begitu menggalakkan. secara amnya, keadaan ini adalah disebabkan terdapat pelbagai masalah yang wujud terutamanya dalam melaksanakan pembangunan perumahan kos rendah di Pulau Pinang. Namun dimikian, boleh dikatakan masalah-masalah menyediakan rumah kos rendah bukan sahaja dihadapi oleh pihak pemaju swasta malah pihak agensi kerajaan juga terpaksa berdepan dengan masalah-masalah ini. Kajian ini dilaksanakan bertujuan untuk mengenalpasti masalah-masalah secara keseluruhan yang dihadapi oleh pihak pemaju swasta dan agensi kerajaan di Pulau Pinang. Daripada analisis kajian, masalah-masalah tersebut adalah disebabkan oleh kos perolehan tanah yang tinggi, kekurangan tanah, bayaran premium yang tinggi, kadar cukai harta yang tinggi, tempoh kelulusan pembangunan yang lama, harga bahan binaan yang mahal dan sebagainya. Setelah keseluruhan masalah tersebut dikenalpasti, maka kajian seterusnya dijalankan bagi menentukan masalah-masalah utama mengikut keutamaan berdasarkan daripada keseluruhan masalah tersebut. Hasil kajian yang diperolehi ini akan dapat menunjukkan gambaran dan kedudukan yang sebenarnya akan masalah-masalah yang wujud dalam menyediakan rumah kos rendah. Masalah-masalah ini adalah merupakan punca utama yang menjadi faktor penghalang kepada pihak agensi kerajaan dan pemaju perumahan swasta dalam menyediakan bekalan rumah kos rendah yang mdncukupi di Pulau Pinang.