KEPINTARAN DAYA CIPTA & KEMAHIRAN BERFIKIR - Ainon Muhammad, 1950-, author 390395; Abdullah Hassan, Prof. Emeritus, 1942-, author 213240 (Kuala Lumpur : Utusan Publications & Distributors, 1995)
Buku ini mengandungi panduan berfikir untuk menghasilkan pelbagai ciptaan teknikal. Ianya sesuai untuk dijadikan buku teks kurikulum reka cipta untuk peringkat sekolah menengah atas. Buku ini juga memenuhi keperluan kurikulum reka cipta Kementerian Pendidikan Malaysia. Selain itu, buku ini meliputi aspek-aspek penting bidang kreativiti reka cipta yang merangkumi 20 cara berfikir, proses menghasilkan reka cipta, idea kreatif sebagai harta, undang-undang perlindungan harta intelek, cara memperdagangkan idea dan risikonya, mengajar kemahiran mencipta, kisah inventor dan sejarah invensyan.