Impak teknologi maklumat ke atas syarikat peruncitan : kajian kes ke atas syarikat utama di dalam industri Malaysia - 181540 Ng, Seok Hian (Sekudai : UTM, 1995)
Negara Malaysia kini berada di dalam tempoh perubahan teknologi yang pesat. Pihak peruncitan pula menghadapi pelbagai cabaran susulan daripada ancaman dan peluang yang diwujudkan oleh teknologi. Pihak pengurus pada hari ini mula prihatin terhadap peranan teknologi ke atas kecekapan operasi perniagaan. Malah mereka kini menganggapnya sebagai alat untuk memantapkan kelebihan bersaing syarikat di pasaran peruncitan. Matlamat kajian ini adalah untuk mengkaji impak teknologi maklumat ke atas operasi syarikat peruncitan di Malaysia. Kajian ini dimulakan dengan mengenalpasti tren-tren perniagaan terhadap penggunaan teknologi maklumat di industri peruncitan Malaysia. Untuk menganalisa aspek penggunaan teknologi maklumat, model penganalisisan dalaman "The Value Chain" telah digunakan dengan berpandu kepada garis panduan yang diutarakan oleh model ini. Akhirnya impak teknologi maklumat ke atas syarikat peruncitan utama di Malaysia telah diperolehi dengan berpandu kepada hasil dapatan daripada soal selidik yang diedarkan. Kajian turut mengemukakan cadangan kepada syarikat peruncitan untuk memesatkan pembangunan teknologi maklumat berdasarkan kepada status pada masa kini.