Pengajaran dan pembelajaran kamiran berganda dengan komputer - 191219 Manisah Mohd Shah (Sekudai : UTM, 1995)
Kesulitan menyampaikan idea dan konsep yang abstrak dengan berkesan sering menimbulkan masalah dalam proses pengajaran dan pembelajaran kamiran berganda. Justeru itu, penggunaan komputer yang meluas telah diintegrasikan bersama dalam pengajaran dan pembelajaran topik kamiran berganda. Terdapat dua jenis perisian komputer yang digunakan iaitu PowerPoint yang bertindak sebagai pakej pengajaran dan Mathematica sebagai pakej pembelajaran. Dalam pakej pengajaran, unsur grafik dan animasi bagi konsep-konsep yang abstrak ditunjukkan. Manakala dalam pakej pembelajaran, beberapa aturcara program yang interaktif disediakan sebagai bantuan pembelajaran kendiri pelajar. Diharap melalui usaha ini, dapat membantu meningkatkan motivasi pelajar ke arah kaedah pembelajaran yang lebih berkesan dengan berbantukan komputer.