Analisis forensik bagi tulisan tangan dan dakwat pen mata bola - 191413 Zuriyah Kamal (Sekudai : UTM, 1995)
Siasatan jenayah yang melibatkan dokumen yang diragui sering memerlukan bantuan ahli kimia forensik bagi menentukan kesahihan dokumen itu. Berbagai-bagai analisis forensik boleh dilakukan termasuklah analisis tulisan tangan dan dakwat. Kajian dilakukan dengan mengambil contoh tulisan yang ditulis denganpen mata bola daripada pelajar dan kakitangan UTM Skudai. Tulisan tangan dianalisis untuk menentukan data kekerapan beberapa ciri tulisan tangan yang terdapat dalam sampel. Beberapa huruf yang dicirikan daripada sampel adalah hrhuruf a, t, dan h. Analisis dakwat pen bola melibatkan kaedah analisis ultra lembayung (UV), kromatografi lapisan nipis (TLC) dan lromatografi cecair prestasi tinggi (HPLC). HPLC fasa terbalik bersama pengesan susun atur diod telah dikembangkan untuk perbandingan komponen pencelupdan pengalir dakwat biru dan hitam. Larutan pengeluasi asetonitril-air (50:50) dan pengesan susun atur diod yang digunakan membolehkan kromatogram diperolehi pad dua panjang gelombang iaitu pada 254 dan 380 nm. Pembezaan dalam dakwat pen berasaskan komponen pengalir dan pencelup dapat ditentukan dan ia boleh digunakan untuk membezakan antara dakwat pen yang dianalisis.