Jeriji keselamatan - 194643 Nazri Abdul Aziz (Sekudai : UTM, 1995)
Jeriji atu grille adalah bar-bar besi yang dipasang pada kebanyakkan tingkap dan pintu rumah-rumah kediaman. Walaupun ia merupakan suatu alat yang berguna kepada pemilik rumah untuk mengelakkan dari pencerobohan namun masih kurang yang peka terhadap kelemahan yang terdapat pada alat ini. Oleh itu, suatu kajian melalui projek semester akhir dijalankan untuk mendapatkan seberapa banyak maklumat tentang bahaya-bahaya jeriji yang digunakan, serta undang-undang yang sediada yang memberi panduan kepada pembuat dan pemilik jeriji terhadap rekaan dan pemasangan jeriji di rumah kediaman. Melalui kajian yang dijalankan mendapati bahawa telah ada peraturan yang menetapkan garis panduan untuk merekabentuk jeriji. badan-badan tertentu khususnya Jabatan Perkhidmatan Bomba amat peka dengan masalah rekabentuk jeriji yang ada sekarang. Jabatan ini mengeluarkan peraturan jeriji melalui 'Peraturan Mengenai Bahaya-bahaya Jeriji (Grille) Dan Cara-cara Mengatasinya'. Begitu juga peraturan-peraturan lain seperti yang tertera di dalam peraturan 'International Standard Organization' atau ISO yang menyatakan supaya menitikberatkan rekabentuk jerijiyang boleh dibuka untuk menjamin keselamatan pengguna jeriji semasa berlaku kecemasan selain dapat mengelakkan pencerobohan. Maklumat dari pengguna juga diperolehi melalui soal selidik yang dijalankan di sekitar Johor Bahru. Didapati bahawa kebanyakkan rumah dipasang dengan jeriji yang terpaku mati yang tidak boleh dibuka dari dalam jika berlaku kecemasan. Difahamkan juga masalah mendapatkan rekabentuk jeriji yang mempunyai ciri-ciri keselamatan samada pembuat jeriji tidak tahu membuatnya atau harga yang ditawarkan terlalu mahal. Kajian ini dapat membantu dalam menghasilkan suatu rekabentuk jeriji yang dapat mengelakkan penghuni daripada terperangkap semasa berlaku kecemasan contohnya kebakaran serta jeriji yang mampu untuk mengelakkan kejadian kecurian di rumah kediaman. "Systematic Design Approach' atau Kaedah Rekabentuk yagn sistematik digunakan bagi menjalankan semua proses dalam merekabentuk jeriji. Ini adalah matlamat Projek Sarjana Muda ini selain dapat menyelesaikan rekabentuk jeriji yang sediada. Dalam semester Julai, projek hanya melalui proses mencari maklumat sahaja. Proses seterusnya ialah merakabentuk jeriji di mana ianya, dijalankan pada semester Disember.