40 Peranan IBU BAPA Mithali - Muhammad Thalib, author 310908 (Kuala Lumpur : Darul Nu'man)
Anak bagaikan permata yang indah menyinari kehidupan keluarga. Kehadirannya menjadi impian bagi setiap ibu bapa dalam mengisi ruang-ruang hati dan mencuit perasaan kebahagiaan serta kedamaian. Disebalik perasaan kegembiraan tu tersimpan tanggungjawab yang besar bagi ibu bapa untuk membahagiakan anak agar menjadi insan yang soleh dan diredhai Allah SWT. Kemurniaan nilai ajaran Islam mewariskan seluruh dimensi kehidupan, termasuk juga kehidupan berumahtangga. Bermula dari memilih calon ibu yang solehah untuk anak, hinggakan mewasiatkan Islam dalam kehidupan mereka, mrupakan aspek yang paling asas dalam membina keluarga yang gemilang. Hanya ibu bapa yang memahami tanggungjawab mereka terhadap zuriat yang dianugerahkan. Allah akan menyiapkan diri dengan berbagai pengetahuan dan pengalaman dalam melahirkan generasi yang soleh dan cemerlang. Buku ini mengandungi 40 pengetahuan asas bagi ibu bapa dalalm memenuhi peranan terhadap anak-anak mereka. Semoga bermanfaat, insya Allah.