Taraf sosioekonomi keluarga dan pengaruhnya terhadap penglibatan pelajar dalam kegiatan sukan di Sekolah-Sekolah Menengah Daerah Jelebu, Negeri Sembilan - 193549 Azmi Basir (Sekudai : UTM, 1995)
Kegiatan sukan merupakan salah satu aktiviti yang penting dalam proses perkembangan seseorang pelajar terutamanya dari segi fizikal, mental, sosial dan juga emosi. Oleh itu tidak hairanlah mengapa kegiatan sukan ini begitu digalakkan kepada pelajar-pelajar sekolah. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengetahui adakan taraf sosioekonomi keluarga mempengaruhi penglibatan pelajar dalam kegiatan sukan di sekolah. Ini memandangkan tidak semua pelajar di sekolah dapat melibatkan diri secara aktif dalam kegiatan sukan walau pun mempunyai minat dalam bidang tersebut. Ada pula diantara pelajar yang aktif di peringkat sekolah tetapi kemudiannya bakat mereka ini tenggelam begitu sahaja tanpa dapat digilap ke peringkat yang lebih tinggi lagi. Oleh itu untuk tujuan kajian ini penyelidik telah mengemukakan soal selidik kepada responden sebagai instrumen kajian. Responden yang terlibat dalam kajian ini adalah terdiri daripada pelajar-pelajar Tingkatan Empat dan Lima dari lima buah sekolah menengah di Daerah Jelebu, Negeri Semblan. Kajian ini ditumpukan kepada pengaruh sosioekonomi keluarga terhadap penglibatan pelajar dalam kegiatan sukan disamping beberapa aspek lain yang berkaitan seperti minat, kemudahan sukan, galakan keluarga, pengaruh sukah terhadap pelajaran dan pengetahuan mengenai kepentingan sukan. Hasil dapatan daripada kajian ini didapati bahawa walaupun terdapat aspek-aspek yang boleh menarik minat dan menggalakkan pelajar-pelajar untuk melibatkan diri dalam kegiatan sukan terutamanya di sekolah namun penglibatan pelajar-pelajar ini adalah dipengaruhi oleh keadaan taraf sosioekonomi keluarga mereka.