Acoustics and sound system of a medium mosque : a computer modelling analysis - 241998 Noranita Mohamad Zain (Kuala Lumpur : UTM, 1994)
Masjid sederhana besear adalahbiasa ditemui dan sibina di negara ini. Ia digunakan terutamanya bagi kegiatan yang berkaitan dengan ceramah dan yang paling penting ianya digunakan untuk sembahyang berjemaah pada hari Jumaat di mana khutbah dibaca sebelum sembahyang dimulakan. Di Malaysia, masjid sederhana besar ini yang mana kelihatan cantik dan indah kadangkala empunyaiciri-ciriakurstik yang tak memuaskan. Projek ini pada asasnya dilakukan untuk memahami, emnilai dan mengatasi masalah yang dihadapi oleh masjid ini. Dalam projek ini rawatan akustik dan sistem bunyi untuk masjid sederhana ini telah dimodelkan dengan bantuan Perisian Bose Modeller di mana ciri-ciri akustik dan analisa sistem bunyi telah dilakukan secara simulasi. Analisa yang dilakukan adalah dalam keadaan masjid tanpa rawatan dan dengan rawatan disamping mempunyai 2/3 pendudukan dengan meletakkan pembesar suara pada sudut kecondongan yang sesuai. Dalam projek ini juga, perbandingan, penilaian dan perbelanjaan bagi beberapa pilihan rawatan telah diperbincangkan.