Tun Abdul Razak : Fenomena Politik Malaysia : Biografi Politik - Paridah Abd. Samad, 1952-, author 222101; Asri Salleh, translator 454943; Che Hamdan Che Mohd. Razali, translator 454947 (Kuala Lumpur, MY : Partisan Publication, 2009)
Kebanyakan kita terutamanya generasi muda kini yang mendapat manfaat secara langsung hasil daripada pembangunan yang dilaksanakan oleh Tun Abdul Razak. Bagi kita yang masih menikmati kejayaan negara dalam pelbagai bidang ketika ini, kita amat merasai sumbangan besar yang beliau tinggalkan untuk negaranya. Bagi mereka yang tidak menyedari laluan pantas yang dilalui oleh Malaysia dalam satu atau dua dekad yang lalu membuatkan mereka jarang merenung kembali sejarah pembangunan negara. Oleh itu, buku ini cuba untuk meneroka kembali jasa-jasa Tun Abdul Razak dan sumbangan besar yang telah beliau lakukan untuk memastikan Malaysia meneruskan pembangunan sosial dan ekonomi yang sekarang ini dikemudi di peringkat yang membanggakan oleh Dato' Seri Dr. Mahathir bin Mohamad (Tun). Buku ini ditulis dalam bentuk yang ringkas dan padat bagi membolehkan pembaca di Malaysia, tanpa mengira peringkat usia, memahaminya. Buku ini juga boleh dijadikan rujukan oleh ahli sejarah dan penganalisis politik bagi memahami perkembangan pembangunan Tanah Melayu/Malaysia selepas kemerdekaan.