Hubungan jantina terhadap minat dan kejayaan bagi kursus-kursus perdagangan dan elektronik di Sekolah Menengah Vokasional Kuala Terengganu - 306594 Mohamad Daud (Sekudai : UTM, 1991)
Sekolah Menengah Vokasional menyediakan dua corak kursus iaitu kursus-kursus yang menggunakan tenaga seperti kursus-kursus ketukangan (Elektronik, Kimpalan dan Fabrikasi Logam, Amalan Bengkel Mesin, Binaan bangunan, Elektrik, Penyejukan dan Penyaman Udara dan Automotif) dan kurang menggunakan tenaga seperti perdagangan dan Ekonomi Rumah Tangga. Kebanyakan murid-murid perempuan memilih kursus Perdagangan yang pada tanggapan mereka adalah kursus yang paling sesuai kepada mereka dan menjamin kejayaan manakala murid-murid lelaki pula tidak menjadi masalah untuk mana-mana kursus tetapi pilihan utama mereka ialah kursus bercorak ketukangan. Kecenderungan yang berbeza ini telah mengujudkan polar pembahagian kursus di mana murid-murid perempuan menguasai kursus perdagangan manakala murid-murid lelaki pula menguasai kursus ketukangan. Dalam kajiselidik ini, pengkaji ingin melihat adakah kaitan antara jantina dan pemilihan kursus di Sekolah Menengah Vokasional. Kursus-kursus yang dipilih ialah kursus Perdagangan dan Elektronik. Kajian dijalankan di Sekolah Menengah Vokasional, Kuala Terengganu.