Sistem kartografi berkomputer - Nadzari Shaari, author; Aziz Romli; Halimaton Ibrahim; Fakulti Komputeran (KL : UTM, 1984)
Sistem kartografi Berkomputer ini dirangka sebagai asas dari pengkajian yang lebih lanjut. Memandangkan jumlah data dan pemprosesan yang terlibat amat besar, pendekatan kepada modul yang kecil diperlukan memandangkan masa yang ada untuk kajian ini. Namun begitu hasil yang beroperasi tercapai walaupun terdapat beberapa kelonggaran yang disengajakan pada peringkat input, pemprosesan, penyajian data dan output. Pungutan data secara mendigit dignakan keran a ia merupakan cara paling mudah dan boleh digunakan bagi mendapatkan hasil yang segera. Kaedah-kaedah lain juga diterangkan didalam lapuran ini. Bagi maklumat atribut, beberapa kaedah masukan dan keluaran juga diterangkan bersama beberapa kaedah masukan dan keluaran juga diterangkan bersama dengan struktur data yang disusun mengikut blok dan grid peta. Untuk persembahan yang lebih terperinci, kajian yang selanjutnya perlu dijalankan dan beberapa pengubahsuaian perlu dilakukan.