Analisis kekuda menggunakan perisian Cosmos/M - 438706 Yusop Zaki Sulaiman (1992)
Kaedah unsur terhingga merupakan satu teknik penyelesaian berangka yang semakin penting dalam kerja menganalisis masalah-masalah kejuruteraan. Setelah wujud lebih 3 dekad, kaedah unsur terhingga digunakan secara meluas untuk menghasilkan perisian komputer. Melalui kaedah ini, sistem struktur dibahagi kepada beberapa bahagian yang akan dibuat sebagai satu kumpulan terhingga unsur geometri mudah dan penyelesaian setiap unsur diperolehi. Penyelesaian bagi keseluruhan sistem struktur diperolehi dengan menggagungkan keseluruhan penyelesaian unsur geometri mudah tersebut. Dalam tajuk ini satu perisian komputer yang berasaskan kaedah unsur terhingga, COSMOS/M digunakan dalam kerja menganalisis struktur. Struktur yang dipilih untuk kajian ialah struktur kekuda. Struktur kekuda akan dijadikan jadual dan rajah pekali daya. Jadual dan rajah pekali daya akan dapat memudahkan kerja menganalis dan merekabentuk struktur kekuda. Dalam tajuk ini kekuda Pratt, Howe dan Warren disediakan jadual dan rajah pekali daya.