Tanggapan guru-guru terhadap pengaruh rancangan-rancangan televisyen dalam pendidikan remaja - 425867 Lee, Moon Yuen (Sekudai : UTM, 1996)
Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk meninjau tanggapan guru-guru terhadap pengaruh rancangan-rancangan televisyen dalam pendidikan remaja. Kajian ini tertumpu pada tiga stesen penyiaran utama di negara kita iaitu RTM 1, RTM 2, TV 3. Sebanyak 100 orang sampel guru yang sedang mengajar di sekolah-sekolah menengah di sekitar daerah Seremban terlibat dalam menjawab soal selidik. Data-data di analisis dan dipersembahkan dalam bentuk kekerapan, peratusan dan min. Keputusan kajian menunjukkan terdapat persetujuan yang tinggi tentang kepentingan televisyen terhadap pendidikan remaja. Kepentingan-kepentingan itu meliputi rancangan-rancangan televisyen yang boleh membantu dalam pendidikan remaja, peranan penting dimainkan olehnya dan rancangan yang memupuk nilai-nilai murni. Disamping itu, terdapat persetujuan yang tinggi juga pada kesan-kesan rancangan televisyen terhadap pendidikan remaja. Jenis-jenis televisyen telah dikategorikan kepada 16 jenis dan terdapat 9 jenis rancangan yang mempunyai kesesuaian yang tinggi. Unsur-unsur positif yang telah disemaikan dalam rancangan-rancangan televisyen dikenalpasti dan diklasifikasikan kepada 6 jenis. Kesimpulannya, pihak guru mengakui bahawa rancangan-rancangan televisyen mempunyai pengaruh yang kuat terhadap pendidikan remaja dan ia perlu dikendalikan dengan cermat supaya rancangan-rancangan itu membawa manfaat yang tidak terhingga kepada para remaja.