Pengoptimuman rekabentuk kekuda ruang dua lapis - 179056 Su, Biing Yueh (1992)
Kekuda ruang merupakan jenis struktur yang digunakan secara meluas kelebihannya dalam fungsi struktur dan kecantikannya untuk tujuan penghiasan. Ia biasanya digunakan sebagai bumbung untuk meliputi kawasan yang luas dengan tiadatiang diantaranya, contohnya seperti stadium, bengkel membaiki kapalterbang dan sebagainya. Perkembangan kekuda ruang amat cepat dan berbagai bentuk kekuda ruang telah dikemukakan dengan adanya bantuan perisian komputer dalam penganalisaan yang cepat dan berkesan untuk berbagai bentukstruktur. Didalam projek tahun akhir ini, kajian akan dibuat dari segi pengoptimuman rekabentuk kekuda ruang dua lapis, yang mana akan membawa pengaruh secara langsung kepada kos pembinaannya. Kajian akan dijalankan dengan membandingkan pengaruh berbagai jenis konfigurasi geometri, pengaruh kedudukan sokong yang berlainan serta pengaruh nisbah ukurdalam dan rentang ke atas taburan daya di dalam anggota-anggota struktur yang meliputi luas yang sama. Kajian juga akan dibuat ke atas kekuda ruang dua lapis apabila ia terdedah kepada pembebanan besar pada kawasan tertentu. Faktor-faktor seperti yang dinyatakan akan mempengaruhi rekabentuk dan jumlah penggunaan keluli pada strukturkekuda ruang tersebut. Dengan mengurangkan penggunaan keluli ini seterusnya akan mengurangkan kos struktur secara keseluruhan. Perisian komputer COSMOSM akan digunakan dalam tujuan struktur analisis bagi berbagai model-model kekuda ruang yang dipilih dengan keadaan konfigurasi geometri, kedudukan sokong serta nisbah ukur dalam dan rentang yang berlainan. Rekabentuk untuk setiap anggota akan dijalankan dengan menggunakan keratan paip bulat (circular hollow section) berdasarkan BS5950 part 1. Pada peringkat akhir, kesimpulan dari analisis keputusan akibat pengaruh konfigurasi geometri, kedudukan sokong serta nisbah antaraukurdalam dan rentang yang berlainan akan dibuat. Hubungan di antara faktor-faktor tersebut terhadap rekabentuk akan dibuat untuk panduan dan rujukan didalam rekabentuk optimum pada masa akan datang.