Kesan hakisan dan pengangkutan sedimen di Kampus UTM Sekudai Johor Darul Takzim/ Suzana binti Jait - 175263 Suzana Jait (1992)
Hakisan dan pemendapan adalah masalah yang akan wujud apabila sesebuah kawasan itu dibangunkan. Fenomena ini bermula dengan berlakunya hakisan, pengangkutan bahan-bahan terhakis dan selanjutnya penimbunan bahan-bahan tersebut dilokasi-lokasi tertentu. Pembinaan Kampus Induk UTM Sekudai dikatakan menjadi punca kepada berlakunya masalaah ini dan menimbulkan beberapa kesan sampingan kepada kualiti air sungai disekitarnya. Pemendapan tanah berlaku dibeberapa buah tasik yang terdapat disepanjang anak sungai. Kajian tesis ini ialah mengenalpasti dan mengelaskan kawasan-kawasan yang menjadi punca kepada masalah ini dan selanjutnya menganggarkan kadar hakisan yang terjadi dengan menggunakan Persamaan Kehilangan Tanah Keseluruhan (USLE). Dijangkakan hasilnya akan menentukan kadar hakisan yang berlaku di setiap kawasan-kawasan yang berkenaan dan dapat ditentukan apakah faktor-faktor yang mempengaruhi kadar tersebut. Dengan ini beberapa kaedah pengawalan yang sesuaidan berkesan dapat ditentukan dan dicadangkan berdasarkankepad faktor-faktor tadi bertujuan untuk mengatasi masalah hakisan dan pemendapan.