Kajian semula amalan pengurusan lalulintas di Kuala Lumpur - 433124 Suhaimi Samad
Sebagai sebuah ibu kota yang pesat membangun Kuala Lumpur tidak terkecuali dari menghadapi masalah kesesakan lalulintas. Berbagai-bagai langkah pembaikan dan dayausaha oleh pihak bertanggungjawab telah dilakukan untuk mengatasi masalah ini. Begitu juga berjuta-juta ringgit wang telah dicurahkan untuk perlaksanaan projek-projek yang bertujuan untuk menyelesaikan masaalah; namun keadaan lalulintas dibandaraya Kuala Lumpur ini masih belum dapat dipulihkan sepenuhnya. Adalah difikirkan satu langkah pengurusan lalulintas yang bersepadu diperlukan untuk memperbaiki masalah lalulintas ini jadi melalui tesis ini akan cuba dibuat kajian semula pengurusan lalulintas yang dijalankan di Kuala Lumpur ketika ini. Tujuannya adalah untuk meninjau keberkesanan serta kelemahannya dan seterusnya akan dikenalpasti langkah pembaikan yang berpatutan. Kajian juga akan dilakukan untuk menentukan samada sistem pengurusan yang sediaada adalah bersesuaian untuk keadaan semasa dan samada ianya telah mencapai objektif yang diharapkan. Selaras dengan itu cara baru yang lebih baik dan ekonomik akan dicadangkan untuk mengatasi kelemahan aturan yang sediada. Selanjutnya kajian juga akan ditumpukan pada bentuk pengurusan lalulintas yang mungkin dilaksanakan di Kuala Lumpur di masa-masa akan datang.